onsdag 13 maj 2009

Människovärdet kränks i Vännäs. Vi måste agera!

Rapporterna från Vännäs är skrämmande. Flyktingar trakasseras och får tvångsevakueras till hemlig ort för att slippa bli lynchade. Här kan finnas kopplingar till händelserna i Rosengård.

Det verkar som ett övergrepp mot en flicka var en händelse som utlöste kravallerna i Vännäs. Övergreppet används som ursäkt för högerextrema krafter att agera. Agressiviteten vänds mot en grupp flyktingar på orten, som tvingas fly för sina liv. Särskilt vidrigt eftersom de sökt sig hit för att få en fristad från förtryck och förföljelse.

Europaparlamentsvalet måste nu användas för att möta tendenserna till riktigt mörka krafter. Fred i Europa måste bygga på öppenhet, på frihandel, fri rörlighet för såväl varor, tjänster och människor. Endast så kan vi varaktigt skapa fred, säkerhet, framtidstro och jobb i Europa.

1 kommentar:

 1. Fria Nyheter skriver idag 090513:

  Bråken i Vännäs var en hämndaktion.
  Flera vännäsbor, såväl infödda som invandrare, delar uppfattningen att helgens bråk i Vännäs var en hämndaktion. Det skriver Västerbottens Folkblad idag. Under fredagskvällen hade ett 30-tal ungdomar samlats vid en kiosk där oroligheter uppstod. Det finns dock inget som talar för ett samband med de tre flyktingar som sitter häktade för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.
  Tidigare under veckan blev en tonårstjej överfallen av tre flyktingar som slog henne i ansiktet. Enligt uppgifter i Västerbottens Folkblad fick tjejen en tand utslagen, blått öga samt en skada vid tinningen. Misshandeln har polisanmälts. En av de misstänkta flyktingpojkarna ska även ha hotat andra ungdomar med kniv.
  Dessa händelser ska tillsammans med andra incidenter ha utlöst helgens bråk och enligt en inblandad hade den urartade hämndaktionen inga rasistiska förtecken. En invandrad näringsidkare som känner till ungdomsproblematiken i Vännäs stödjer ungdomarnas tolkning.
  Näringsidkaren säger till Västerbottens Folkblad att “många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer”.
  Han uttalar också att det är flyktingar som startar bråken eftersom “många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till”. Näringsidkaren vill se åtgärder som kurser i svenska regler eftersom det “inte räcker med att bara betala ut socialbidrag”.

  Länk 1: http://frianyheter.wordpress.com/2009/05/13/braken-i-vannas-var-en-hamndaktion/

  Länk 2: http://www.folkbladet.nu/?p=145588#comment-111750

  / Observer
  Läs och lär

  SvaraRadera