onsdag 24 mars 2010

Ankersjö fortsätter att imponera

Per Ankersjö är en person som du bör lägga på minnet. Just nu håller han på att skapa sig en plattform som kommer att öka Centerpartiets möjligheter att etablera Centerpartiet som ett stort parti i Stockholms stadshus. Det är i såfall den första rejäla framstöten sedan Michael Arthursson skördade segrar i början av 90-talet.

Att slå sig in som litet parti i en stor stad kräver lite grann av tänka tvärtom. Man tvingas skapa lite konstgjorda debatter, göra en höna av en fjäder och det innebär att man måste sticka ut i lite udda frågor för att ha en chans att synas överhuvudtaget. Som litet parti blir du nämligen aldrig inbjuden till de stora debatterna. Risken med att hugga underifrån, ta debatt i lite udda frågor eller att sticka ut extra mycket är att du samtidigt uppfattas som just extrem av de stora partierna och därmed riskerar att uppfattas som lite udda bland de stora väljargrupperna. Men Ankersjö har visat sig klara denna balansgång mellan udda och seriösa frågor. Det tydligaste exemplet är inriktningen på boende och stadsplanering, där Ankersjö uppfattas som lite kaxig, men ändå en seriös tillskyndare av en modern stad. Symbolen för inriktningen är skyskrapan. Ankersjö och Stockholmscentern kan gå till val som ett växande parti, som sticker ut samtidigt som de stärker sina odds att tydligt ingå i Alliansen i Stockholm. Dagens inlägg om Gröna Lund åskådliggör Ankersjös politiska strategi ännu tydligare. Ankersjö utpekar en del etablerade politiker som "elit" och ställer sig själv på de "vanliga" Gröna Lund-besökarnas sida. Kan det bli bättre?!

15 kommentarer:

 1. Men Ankersjö framstår väl ändå som ganska lättviktig för att inte säga plump i sin framtoning, ingen framtidspolitiker, men en som drar med Alliansen i den valförlust som kan förutses. Betänk att debatten om Alliansens förehavanden i Stockholm säkert kommer att bli intensiv framåt valet, och då blir sådana här uppstudsiga utspel en belastning när alla tilltag skall försvaras, Waterfront, Tors torn, Slussens förstörelse, nu Djurgården, det tycks ingen ände på det rep Alliansen bakbinder sig själva med.

  SvaraRadera
 2. Tack Kristina, kul att läsa!

  @Val 2009 - din fantasifulla men underhållande bloggverksamhet sänker trovärdigheten i ditt inlägg men jag ska försöka ta dig på allvar. Slussen måste byggas om för att den håller på att rasa ihop. Det är ett under att inga allvarligare incidenter redan inträffat. Den borde byggts om för tio år sedan. Den måste också anpassas för ett ökat vattenflöde i och med klimatberedskapen.

  Vidare kommer staden att växa med 200 000 invånare och bli en miljonstad till 2030. Antingen har man en realistisk politik för detta eller så sopar man befolkningsstatistiken under mattan. Jag och Stockholmscentern väljer att vara realister och ser utmaningen som en möjlighet att bygga Stockholm miljövänligt, på ett effektivare sätt än idag.

  Du väljer, om jag ska tolka dina blogginlägg, att stoppa huvudet i sanden. Med öronproppar istoppade dessutom.

  /Per Ankersjö

  SvaraRadera
 3. Om man avfärdar stockholmarnas oro som fantasifull har man nog problem med verklighetsuppfattningen. Och verkligheten innefattar inte endast bloggar, utan all den kompetens som Ankersjö avfärdar som bakåtsträvande. Att bevara är inte detsamma som att sträva bakåt, men att hålla i tyglarna.

  Men oppositionen tackar givetvis för all den draghjälp den kan få...

  Vad beträffar Slussen begås ett helgerån genom att överdäcka och förtäta längs hela Södermalmssidan och därtill schakta bort Sjöbergsplan med de ståtliga popplarna. Slussen har många landmärken och kvaliteter att ta hänsyn till. Miljökonsekvensutredningen listar de flesta.

  Alliansens historielöshet tar sig alltmer bakvända uttryck, och det bästa tycks just nu vara att bevara Slussen, ersätta den bit för bit och modifiera vattenflödet. Man kunde utveckla Kolingsborg, anlägga fler träd m m. Att Slussen är litet oöverskådligt är knappast argument för rivning, hellre det än en spikrak åttafilig bro, vilken dessutom blir brantare, hela två meter på södermalmssidan och svårare att promenera över för äldre och handikappade. Även spårvagnarna skulle få problem.

  Ibland får man inte som man vill, som t ex badringen och stadsmuseet visat. Arkitekterna tar sig friheter och stöter bort opinionen.

  Det var f ö en bro man skulle bygga, en plats för människor och vida vyer, inte en nytt köpcentrum.

  SvaraRadera
 4. Rättelse. Det skall stå "stadsbiblioteket", ej "stadsmuseet" i föregående inlägg, näst sista stycket. Det är många bollar i luften, men stadsmuseet bör givevis behålla den visuella kontakten med Gamla Stans motsvarande äldre bebyggelse. Här finns ingen plats att bygga på, det skulle skymma och avgränsa hela det unika stockholmspanoramat från Södermalmstorg och Klöverbladet, ett pris nog ingen söderbo vill betala.

  SvaraRadera
 5. Visserligen är det ju sant att verkligheten innefattar mer än bara bloggar. Men med tanke på att jag på rak arm bara kan komma på ett tjugotal bloggar som är riktigt negativa mot utvecklingen. Och bakom alla utom en eller två av dessa bloggar står personen som här kallar sig "Val 2009", även om han inte själv erkänner det.

  - http://stadshusbloggen.blogsome.com/
  - http://greenswedenblog.blogsome.com/
  - http://dummokraten.blogsome.com/
  - http://yuppiebloggen.blogsome.com/
  - http://miljoopinion.blogsome.com/
  - http://demokratiprojektet.blogsome.com/

  Vad har de gemensamt? Jo, att de alla är anonyma, utan avsändare. Lika intressant är det att se att de bloggar som är mer positiva till utställningen väldigt ofta har en klar och tydlig avsändare.

  Vad har "Val 2009" att dölja?

  SvaraRadera
 6. Orest slirar utanför debattämnet som vanligt.

  Anonyma bloggar finns det säkert en hel del av, och de ovan nämnda tar upp olika aspekter som annars inte kommer fram i debatten. Orest, Ankersjö m fl uppskattar säkert att vi fått en ökad mångfald i debatten genom bloggens tillkomst. Det är väl nästan bara i Kina man idag vill begränsa debatten.

  Men visst riskerar man att trampa på ömma tår även i Sverige. Hotelser från byggbranschen får man tydligen räkna med, som kommentar nr 5 till nedanstående blogginlägg idag redovisat:

  http://greenswedenblog.blogsome.com/2010/03/11/nya-slussen-och-vattenflodet/

  SvaraRadera
 7. PG/Val2009, intressant att höra dig tala om mångfald, med tanke på att du inte är känd för att kunna ta kritik. Kritiska kommentarer raderar du eller redigerar om för att passa dig bättre - någonting som kallas urkundsförfalskning i andra sammanhang. Och att under mängder med bloggalias försöka spamma nätet med dina märkliga idéer är knappast ett tecken på mångfald - det handlar ju om åsikter från en och samma person som anstränger sig för att skapa en illusion av ett utbrett stöd.

  Jag vet av erfarenhet hur det är med trovärdigheten i de uppgifter som kommer från ditt lilla bloggimperium. Därför är det mest troligt att kommentaren på din blogg är lika äkta som de kreativa bildmontage du skapat av Västra city och STHLM Waterfront.

  Jag tvivlar på att byggbranschen ser dig eller någon av dina bloggar som ett hot. Ditt språkbruk är ganska speciellt och gör att man lätt ser att samma person ligger bakom samtliga blogginlägg. Du uppfattas nog snarare som en slags comic relief i en annars så tråkigt saklig debatt. ;-)

  Kan tipsa om mitt "svar" på ditt inlägg där du påstod att järnvägstunnlar var någonting nytt och oprövat: http://www.o-zone.nu/content/article98/nyhet:_tag_i_tunnel.xhtml

  SvaraRadera
 8. Den här tråden handlade om Ankersjö, politisk vilde i centerpartiet. En dag bildar han väl Yimbypartiet med centerknorr.

  En moderator har samma roll som insändarredaktören i en tidning, vilken förbehålles rätten att redigera och förkorta inlägg.

  Definitionen på spam kan aldrig avse innehav av flera bloggar med olika upplägg och innehåll. Med tanke på alla okynnesanmälningar (gissa av vem?) är det inte konstigt om någon väljer att hålla sig med flera bloggar.

  Att tvingas ha endast en blogg vore detsamma som att tillåta en författare att bara skriva en bok. Orest torgför vad som ligger farligt nära "bloggbål".

  Byggföretaget i fråga har erbjudits att kommentera det grova övertramp som skett via dess IP-nummer på en av de nämnda bloggarna, vi får avvakta svaret. Men det aktualiserar politikens villkor. Lobbying tas inte på riktigt allvar i Sverige.

  Vad beträffar överdäckning handlar det inlägget om transport av farligt gods via järnväg, vilket är mycket omfattande via centralstationen. Tågresenärerna skulle utsättas för en ökad risk i det trånga överdäckade utrymmet under Västra City i första hand. De blir fångade i en fälla som försöksråttor. Här saknas en riskanalys, så även debatt.

  Men det är väl så besluten tas idag, utan ansvar och insyn.

  SvaraRadera
 9. Skillnaden är dock att det bloggspammaren gör närmast kan jämföras med att en författare ger ut 20 olika böcker med i princip samma innehåll under 20 olika pseudonymer, och sedan hävdar att de inte har någon inbördes koppling.

  Jag tvivlar dock på att det skulle bli fråga om något bokbål om det var fråga om ett sådant sammanhang. Sagoböcker utan något egentligt budskap brukar inte uppfattas som ett hot av de styrande. Speciellt inte när de håller en sådan kvalitet att de troligtvis hunnit återanvändas som muggpapper innan de samlas in.

  Samtidigt är det intressant att se att bloggspammaren anklagar mig för att vilja "tysta" honom, när han i en annan mening erkänner att han censurerar friskt, men under förevändningen att han har en roll som "moderator". Jag tror att den gode bloggspammaren behöver lära sig lite mer om vad det faktiskt innebär att vara moderator och vilka riktlinjer som är godtagbara i en debatt. "Du måste tycka som jag" hör inte till den kategorin.

  Lustigt nog ser man aldrig samma beteende på seriösa bloggar. Där förekommer kommentarer som är både för och emot, och debatterna kan ofta vara ganska intensiva. Sådana debatter är alltid mer givande än rena egotrippar för människor som inte tål att bli rättade eller motsagda.

  Att bloggspammarens länkar regelbundet tas bort från de sidor där de förekommer visar väl att de som bedömer sådana fall också tycker att det är fråga om just spam? Jag har endast en blogg. Och det händer att även mina länkar blir abuseanmälda. Men hittills har ingen av dem länkar tagits bort från någon seriös tidnings nätupplaga.

  Hur kan det komma sig? ;-)

  SvaraRadera
 10. Orest vill göra sken av att den i Sverige sedan många år etablerade miljöopinionen står och faller med några bloggar, men det visar ju på en monumental okunnighet och historielöshet.

  Kanske har han bloggat och chattat för mycket och förlorat kontakten med verkligheten.

  En handfull medlemmar i Yimby spammar debatten till bristningsgränsen med tramsiga kommentarer och okynnesanmäler andra bloggar, så är det några som märks så är det ju dem. Men som alltid - "Tomma tunnor skramlar värst".

  Inget som de etablerade partierna borde lyssna på. Lyssna på miljöopinioen i stället, men centern uppträder idag som moderat blåkopia, men det är frivilligt att förlora valet och sen kanske aldrig komma igen i politiken.

  Märklig strategi.

  SvaraRadera
 11. Nej, att "miljöopinionen" knappast står och faller med dina bloggar är väl uppenbart? Om så varit fallet hade debatten varit död för länge sedan. Det är så uppenbart att det handlar om en ensam människas verk att ingen fäster någon vikt vid dem.

  Lyckligtvis finns det röster inom miljödebatten som får genomslag. Men dit hör inte du.

  Intressant att höra att du tycker att vi spammar debatten, när det är just det du själv gör. Du gör det dock genom en stor mängd bloggar som mest uppfattas som brus. YIMBY har däremot lyckats ganska med att nå igenom bruset och bli uppmärksammade.

  Varför tror du att det är så? ;-)

  SvaraRadera
 12. Orest skruvar fakta varför en normal diskussion inte går att föra.

  Men Yimbys närmast patologiska intresse för dessa bloggar måste ha en orsak. Det är tydligen väldigt viktiga bloggar, och visst har dessa fått rätt i fråga om t ex Slussen, som DN:s aktuella artikel visar.

  Folk vill inte att utsikten förstörs, det borde även centern kunna acceptera. Centern har inget mer att tillföra politiken om man fortsätter som stödparti åt moderaterna, ett parti som väldigt få skulle rösta på idag.

  Centern riskerar att försvinna, det hjälper inte att Maud Olofsson aldrig slutar prata. Det är handlingarna som räknas och de visar på ett svek.

  Yimby tror att det är en konspiration på gång när någon tycker annorlunda än dem, typiskt för sekter.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår att du tycker att det är svårt att föra en diskussion här. Du är ju van vid att antingen ta bort eller redigera om de inlägg som pekar på svagheter i dina argument.

  Kanske är det därför det brukar vara tomt på kommentarer på dina bloggar? ;-)

  SvaraRadera
 14. Detta blir vår sista kommentar i denna meningslösa diskussion som fjärmat sig från ämnet, huruvida Ankersjö är en tillgång för centern eller en black om foten.

  Miljöbloggar brukar spammas med struntviktiga kommentarer från Yimby, och Yimby får så vitt bekant alltid svar på tal, men då fortsätter dom knorra i stället för att acceptera svaret, och det vore inte konstigt om en och annan struntkommentar försvinner i papperskorgen. Men det mesta står ju kvar, precis som här, men Orest fortsätter ältandet...

  SvaraRadera
 15. Och nu refererar du till dig själv i plural igen. Exakt vilka är egentligen "ni"? Kan du räkna upp några namn? Inte? Då kanske du skulle använda "jag"-form istället? ;-)

  Rättelse angående "svar på tal". Du redigerar först bort den kritik som du inte kan bemöta från kommentarerna. Sedan svarar du på det lilla du faktiskt har ett svar på. Och fortsätter med att radera alla kommentarer som innehåller upprepningar av den svåra kritiken. Skulle gissa att det som stör dig mest i den situationen är att det ger din idealiserade självbild en rejäl törn. Eller?

  Du framstår som en väldigt speciell människa, men samtidigt ganska underhållande. Och det är alltid lika kul att föra diskussioner med dig på mer "neutrala" forum där du inte kan redigera om eller radera andras kommentarer. ;-)

  SvaraRadera