onsdag 31 mars 2010

Nu kommer resultatet av Torstenssons medvetna arbete

I går presenterade infrastrukturminister Åsa Torstensson en stor del av resultatet av ett medvetet och strukturerat infrastrukturarbete. I går stod jag intill när media flockades runt henne i Göteborg då hon presenterade den del av satsningen som rör Västsverige. De satsningarna symboliserar mycket av det tankesätt som präglat Åsas arbete de senaste tre och ett halvt åren.

Åsa gick in i arbetet hösten 2006 genom att göra en total revidering av tidigare infrastrukturplaner. Det handlade dels om att rensa upp i många socialdemokraternas ofinansierade löften när det gäller vägar och järnvägar. Att gå till finansminister Anders Borg och be om finansiering till infrastrukturprojekt som den förra regeringen redan försökt ta åt sig äran för var säkert inte det allra roligaste en minister kan ägna sig åt. Men det gjorde Åsa. Dels inledde Åsa ett helhetstänk som bygger på att vägar, järnvägar, sjöfart och hamnar inte ska ses som isolerade nyttigheter, utan som en del av ett vidare transporttänk. Som en konsekvens av det slår Åsa Torstensson också samman trafikverken till ett statligt verk, Trafikverket.

Som uppvuxen på bondlandet mellan Västerhavet, Västkustbanan, E6:an och Volvo-fabriken i Torslanda tillhör jag de första som bör applådera Åsa Torstensson. Att sjöfarten utanför mitt köksfönster inte samarbetar tillräckligt med tågen på Västkustbanan och fordonstrafiken på E6:an drabbar oss som bor närmast, i form av sämre boendemiljö.

Men det behövs också en större insikt bland dem som bor längre bort från dessa trafikstråk för att Åsas helhetssyn ska slå igenom. En stor del av skogsråvara från Hälsingland eller pappersmassa från Värmland ska fraktas till Göteborg och därifrån på båt ut i världen. Om vi svenskar inte förstår de behov av starkare logistik runt Göteborg så kommer köer och trängsel att bli ett allt vanligare problem i takt med att vår välfärd urholkas. Men huvudsaken är nu att Åsa driver denna tes med kraft och att hon bekräftade sin övertygelse så tydligt i går.

2 kommentarer:

  1. Psst, jag som tidigare jobbade på Banverket har i alla fall fått informationen att jag numera är anstäld i Trafikverket inte Transportstyrelsen. Det skulle inte vara några problem att skilja på enligt Åsa när det nya verket presenterades, verkar som hon misstog sig ;-)

    mvh

    Magnus Backman

    SvaraRadera
  2. Tack för påpekandet, Magnus. Tur att det finns engagerade människor på Trafikverket!

    SvaraRadera