Vänsterpartiets inlägg i gårdagens DN är egentligen ett av de mest tydliga exemplen på vad valet handlar om.
Tänk tanken om vinstintresset inte fanns? Ta en skola för enkelhetens skull. Om det inte finns en morot för att anstränga sig, uppnå resultat, att få plus och minus att gå ihop eller helst visa på ett litet överskott- vari skulle drivkraften då finnas att jobba effektivare så att resurser kan frigöras för att köpa en ny kopiator till skolan eller att anställa fler lärare ? Ja, men de flesta kommunala skolor har ju inget direkt vinstintresse idag, men de fungerar bra ändå, kanske någon invänder. Ja, visst men kravet på kostnadskontroll finns. Många rektorer sliter dagligen för att få budgeten att gå i hop och de får pisk av utbildningsnämnden om de inte håller budget. Skolorna har ett decentraliserat beslutsansvar där varje resultatenhet måste redovisa hur de använder pengarna. Kan man pressa priset på maten, läromedlen och lärarlönerna så blir det resurser över till en extra skolresa, ett muséebesök för skolan eller annan form av "belöning". Varje skola, varje vårdcentral eller varje vägbygge måste jaga kostnader. Givetvis ska man respektera dem som tycker att den kommunala driftsformen är den bästa. Men kom inte och säg att vi skulle klara oss utan vinstintresse eller något som liknar vinstintresse i någon enda verksamhet !! Lars Ohly har också fått på pälsen i media idag för just detta.
Tack för ett bra inlägg! Jag håller absolut med dig om att vinstintresset är det som driver oss människor. Jag tycker man skulle kunna driva det längre och belöna elever ekonomiskt, som visar bra resultat i skolan. Vad säger du om det?
SvaraRaderaJag är mycket tveksam till ekonomiskt belöning i skolan. Belöningen kommer när man blir äldre. Det är viktigt att det lönar sig långsiktigt att anstränga sig i skolan, vidareutbilda sig osv. Det är därför som löneskillnaderna bör vara lite större än idag så att de som går en lång utbildning upplever att det verkligen lönar sig att ta studielån osv
SvaraRadera