onsdag 9 februari 2011

Vem ska svara på frågor om region och landsting avskaffas?

Då och då poppar det upp debattörer som anser att politiker på olika nivåer ska avskaffas. Oftast är det landstings- och regionpolitiker som ska kastas ut. Idag har en student kastat sig in i den debatten på GP:s debattsida. En blivande röntgensköterska uttalar sig ganska fränt om inkompetenta och försumliga politiker som skulle ha nedmonterat den västsvenska vården. Lösningen heter att landsting och regioner ska avskaffas och så ska Socialstyrelsen ta över ansvaret.


Det är bra att denna diskussionen förs. Hur ska de politiska beslutsnivåerna se ut ? Hur många kommuner är optimalt ? Behövs landstingen ? Ska Sverige övergå till fler stora regioner ? Kan staten ta över ansvaret för sjukvården? Ja, denna typ av frågor är nödvändiga och viktiga.
Men ofta förs debatten utifrån att allt skulle bli bättre om politiken höll sig borta. Samtidigt präglas den dagliga mediadebatten om sjukvård av ett allt för svagt ansvarstagande och ledarskap från politikens sida. Ska socialministern och Socialstyrelsen svara på insändare och delta i alla sjukvårdsdebatter framöver ? Enligt mitt synsätt behövs ett tydligare politiskt ansvar från sjukvårdspolitikernas sida. Det behövs fler som kliver fram och tar ansvar för många svåra beslut och avvägningar som måste göras i vården. Landstings- och regionpolitiker som är "nicke-dockor" åt proffessionen underblåser bara debatten om att avskaffa den regionala politiska nivån.

Om vi ska avskaffa det regionala politiska ansvaret för t ex sjukvården så blir det färre som kan ställas till svars för fel, brister och illa hanterade patienter på våra sjukhus och vårdcentraler. Besluten kommer att ligga i tjänstemännens händer, t ex hos Socialstyrelsen. Då kanske besluten blir bättre, men de som gör fel kan inte avsättas i allmänna val. Ett är säkert, det blir inte med automatik fler vårdplatser om staten tar över.

I går kväll var jag på besök i Brastad utanför Lysekil, för att bl a diskutera och svara på frågor om bl a sjukvård. Flera deltagare gav exempel på god vård och sämre vård och undrade också vart man vänder sig för att framföra synpunkter. Om sjukvården förstatligas så uteblir en stor del av denna typ av samtal. Vem vinner på det ?

2 kommentarer:

  1. Lokal förankring är inget självändamål. Att landstingspolitikerna är lokala hjälper inte patienterna när de ligger med rondskål och sked i sjukhuskorridoren. Regionrådens reaktion - utan tillstymmelse till ansvarstagande för den uppkomna situationen - bara stärker min övertygelse om att politiker inte skall leka vård. Ingen kan visa att "denna typ av samtal" gör någon som helst skillnad, så det är inte heller något självändamål.

    SvaraRadera
  2. Nej, absolut inget självändamål. Orsaken till bristerna i vårdan kan vara alltför fega regionpolitiker, men det är inte säkert att fegheten försvinner för att staten tar över.

    SvaraRadera