Jag tror sällan en politisk fråga engagerar så mycket som maten. Kanske för att det inte riktigt är en politisk fråga, utan en fråga om livsstil, vardag och upplevelse. Idag uppmanar GPs Emma Wange oss regionpolitiker att lämna besked om maten. Beskedet från Centerpartiet är tydligt. Vi ska INTE servera våra gamla och sjuka mat i plastförpackningar som levereras från ett enda centralkök! Maten vi äter är en gåva från naturen. Som ska plockas med varsamma händer och transporteras och tillagas med lika varsamma händer. Jordbrukspolitiken och livsmedelsindustrin har dragit åt ett annat håll i årtionden. I grunden har det varit nödvändigt att rationalisera jordbruket, eftersom det handlade om att bekämpa fattigdom. Alltför små jordbruk kunde inte mätta människor i Sverige.
Och om vi inte bidrog till överskott och export av jordbruksprodukter kunde vi inte få den välfärd som vi har idag. Ett rationellt jordbruk, en konkurrenskraftig livsmedelssektor och en livsmedelsindustri som kan sälja svensk mat utomlands till vettiga priser är nödvändigt och viktigt för jobben och välfärden. Då får man också leva med att vi importerar mat. Svenskar ska kunna köpa franska ostar och underbar spansk skinka. Själv åker jag gärna till Ulvesund och köper lite Agur-ost, som jag mumsar i mig i hop med lite kex och rött vin. Men vid sidan av det stora jordbruket gror en ilska. En upprördhet över att jordbruket och livsmedelsnäringen blivit allför enfalldig. Det handlar om en önskan om mindre kemikalier och mer närproducerat. Inte minst här i Bohuslän visar framsynta bönder att man kan odla ekologiskt och skapa lönsamhet i det lilla. Lokalproducerad mat blir en delikatess, som kan skapa det där lilla extra någon kväll i veckan när man vill njuta det allra färskaste grönsakerna, de nyupptagna potaisarna och låta köttet från Gröna Gårdar eller Kaprifolkött smälta i munnen. De där delikatesserna kan bli nästa industri genom att större restauranger och offentliga kök efterfrågar Björröds ekologiska ägg eller Lane Ryrs potatis. De små ekologiska och närodlade jordbruken är på väg att ta steget till ökad lönsamhet, som gör att man kan skapa tillväxt och anställa fler. Så att man kan leverera mer av den ädla varan till fler och fler kök och restauranger, krogar och värdshus. Västra Götalandsregionen har nu alla möjligheter att bestämma sig för att vara en tydlig aktör som ökar efterfrågan på den lokalproducerade maten och absolut den lokalt tillagade maten. Släpp in restaurangägare och krögare på sjukhusen. Vässa klorna när det gäller upphandling. Ställ miljökrav och ställ krav på kvalitén. Låt personal, patienter och anhöriga göra måltiden till en del av tillfrisknandet och låt doften från sjukhusköket vara en naturlig del av vardagen i vården. Det kan låta enkelt och smidigt och det är säkert också näringsriktigt, miljömässigt och även transportpolitiskt okej att börja laga all mat i Västra Götaland i ett enda centralkök. Men det ge helt fel signaler om vad mat är och ska vara. Mat är en upplevelse, inte en pryl. Maten ska vara ett signum för Västra Götaland, inte en vara vilken som helst! Säg nej till centralkök!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar