onsdag 17 november 2010

Damberg kan bli "farlig"!

Nu spekuleras det vilt om vem som ska bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Damberg verkar vara den som ligger närmast till hands, i allafall om man ska gå på spelbolagens odds.
Jag har stött på Damberg några gånger och även följt honom lite i politiken. Han skiljer sig lite från de flesta sossar och SSU:are jag mött genom åren. Lite mer "välkammad" och lite mer "mitten", lite mer liberal om man så vill. Just nu ägnar han sig åt skolpolitiken. Ingen slump, tror jag. Han tycker ungefär som Folkpartiet- skolan är den viktigaste frågan.

Mikael Damberg blev SSU-ordförande efter Niklas Nordström, som hade startat en ödmjuk och ganska välkammad ledarstil i SSU på 90-talet. Jämför man med t ex Anders Ygeman eller Carl-Petter Thorwaldsson som var lite mer "yviga" och Persson-buffliga kom Nordström och Damberg att stå för en mer lyssnande ledarstil. Damberg är möjligen ännu mer taktiker och duktig på att hantera makten än vad Nordström var. Damberg skulle kunna vara "farlig" som partiledare för Socialdemokraterna, just därför att han troligen både har rutin att hantera makt och förmåga att förnya. Han är dessutom yngre än alla de andra kandidaterna som det nu spekuleras kring.

Niklas Nordström voterades fram till SSU-ordförande efter att ha vunnit knappt mot Ulrika Messing. Jag minns ännu hur Messing kommenterade valet lite syrligt- nånting i stil med att "..vi ses på barrikaderna.." Messing fick revansch strax efteråt och blev en rekordung minister. Än så länge verkar Socialdemokraterna inte vara mogna för en kvinnlig partiledare, men Mikael Dambergs ledarstil skulle nog ändå ta kliv framåt för att förändra synen på jämställdhet och kvinnors ledarskap.

I dessa dagar, när Socialdemokraternas kris blottas som allra mest, fokuserar många också på Moderaterna och Reinfelts/Borgs framgångar och menar att De nya Moderaterna ryckt till sig reforminitiativet framför näsan på Socialdemokraterna. Nästa gång någon rycker till sig reforminitiativet kan det vara Centerpartiet ( som utsåg ny partisekreterare idag- grattis Micke!) eller Folkpartiet eller något annat parti. Men det skulle också kunna vara Socialdemokraterna som tar tillbaka initiativet. Alliansen får i allafall passa sig om Damberg blir partiledare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar