måndag 21 maj 2012

Världens mest spännande miljöprojekt?!

Från vänster främre raden; Maria Strömberg, Business Region Göteborg, Lars Josefsson, INEOS, Lars Lind, Perstorp Bioproducts, Tomas Österlund och Kristina Jonäng, Västra Götladsregionen, Lars Tagesson, LRF, Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister. Från vänster, bakre raden; representant från Södra, Johan Torén, SP Energiteknik, Robert Onsander, klusterledare, Kemiindustriklustret, Göran Lindqvist, Akzo Nobel och Anders Fröberg, Borealis.

Hållbar Kemi 2030- en av världens mest spännande miljöprojekt ?!


Jag kanske är naiv, men själv anser jag att Hålbar Kemi 2030 är en av de mest intressanta miljöprojekten i Sverige, i Europa - ja, kanske i världen. Vi är många som varit aktiva genom åren när det gäller solkraft och vindkraft, vi har arbetat för nya fordonsbränslen och mer biobränsle i fjärrvärmenäten mm mm. Samtidigt har lika många förfasat sig över att prylarna i vardagen- leksakerna till barnen, plastmaterial i köket och på kontoret fortfarande görs av oljebaserad råvara. Varför kan vi inte börja ta det verkligt stora klivet att byta ut basen- oljan i krackern och i plastproduktionen till något mer naturligt och biobaserat ?! Så plötsligt sker det. I Stenungsund.

- Det finns en överkapacitet av anläggningar för plastproduktion i Europa, förklarar Anders Fröberg, som är VD för Borealis.
Brasilianska plasttillverkare är redan på hugget och vet hur oljan kan bytas ut mot sockerrör. Europa inser att vi måste följa efter och helst springa före, annars får kemiindustrin lägga ner i Europa.  Då kan orter som Stenungsund ha en fördel. Här finns bortåt 90 procent av all kemiindustri i Sverige med ägare från en handfull länder i Europa. Alla tycker att Stenungsund bör bli platsen där man prövar att ställa om. En produkt, där man har långtgående planer att övergå till biobaserad produktion är plasthöljena kring koppartråd. Snacka om vilken miljövinst vi skulle göra om all den plasten som finns i miljontals kilometer med koppartråd i hundratals bostadsprojekt byts ut från oljebaserad till biobaserad plast ?! Jordbruket och skogsbruket ser förstås nya jobb och ökad lönsamhet om omställningen skulle bli verklighet. Biobaserad plast kan komma från avfall, från skogsråvara, från etanol eller från alger i havet i framtiden. Därför tog jag med mig landsbygsminister Eskil Erlandsson till en träff med Kemiindustrin idag. Representanter för LRF och Södra var också med. Alla var lika entusiastiska. Eskils råd till Kemiindustrin var att se till att få fram tillräckligt med forskningsmedel för att förverkliga visionen. Så nästa steg blir att påverka forskningsministern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar