Sjukvården står inför två viktiga utmaningar. Både att vara världsbäst i meningen att rädda liv och att öka livskvalitén för allt fler människor i riktigt kritiska skeden. Det kan vara att rädda liv genom transplantationer av organ efter en svår trafikolycka eller att rädda för tidigt födda barn. Nyligen föddes en liten bebis i Tyskland efter 21 veckor och fem dagars graviditet. Idag väger den bebisen 3,5 kilo och är 50 cemtimeter lång. Tidigare har inget barn i världen räddats så tidigt.Det är en sensation och det måste fortsatt vara sjukvårdens uppdrag att tänja gränser för att rädda liv!
Den andra utmaningen är att vara mer serviceinriktad, att skaka fram fler händer som kan lindra nöden, som kanske inte är livshotande, men som ändå är ett lidande för den som är sjuk eller gammal. Mer effektiva vårdprocesser, mer digitaliserad röntgen och snabbare besked om läkartider, öppettider mm är en del av detta. Ofta handlar det om att snabbt få vård i eller nära hemmet. Någon som kan kolla blodtrycket, reglera tablettintaget eller hjälpa till med diabetessprutan. Vården måste både vara världsbäst och nära!
Det mesta av vården är av långsiktig karaktär. Rekrytering av läkare eller skapa smidiga vårdprocesser tar tid. Men ibland måste man också agera omedelbart. Vissa delar inom akutsjukvården i Västra Götaland fungerar inte. Därför behövs en del insatser nu- också i rena pengar. Därför har jag skrivit följande artikel i GP idag i hop med mina kollegor i Allianspartierna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar