måndag 18 augusti 2014

Heder åt statsministern som bröt tystnaden!

Mitt första möte med invandrare var på ett dagis i Kungälv. Där blev jag bästis med en jämnårig fransyska. Jag fascinerades av hennes utmärkta svenska med en svag fransk brytning. Hon var troligen en av mycket få invandrarbarn på den dagisavdelningen. Jag vet att jag också noterade alla italienare, turkar och jugoslaver som kom till Sverige under 70-talet för att jobba på Volvo eller SKF. Jag kände ingen av dem, men hörde de vuxna berätta om att de bosatt sig i Göteborgsregionen för att det fanns jobb här. På högstadiet hade jag klasskamrater vars föräldrar varit krigsbarn i Sverige på 40-talet eller som lämnat Ungern 1956.  På 80-talet när jag bodde i Uddevalla noterade jag alla finska invandrare som flyttat hit för att jobba på varvet. Finska föreningen i Uddevalla var en av de största i Sverige. Jag växte upp med det svenska industrisamhällets behov av arbetskraft. Minnesbilden är att vi svenskar alltid pratade gott om arbetskraftsinvandringen. Vi gillade att italienarna tagit med sig de första pizzeriorna till Sverige. Vi förstod sambandet - med mer arbetskraft i industrin kan hjulen snurra snabbare, välståndet öka, skatteintäkterna strömma in och vi kan tillsammans bygga något bra i Sverige.

Min generation växte också upp med världssvälten och de ökade flyktingströmmarna. Minnesbilderna från Etiopiens stora svältkatastrofer på 80-talen är svåra att sudda ut från näthinnan. Jag minns när mamma irriterades över min eller mina syskons ovilja att äta vid vissa måltider.
-         - Tänk på barnen i Etiopien, sa hon och drämde ilsket tallriken i bordet.

Ibland kom mamma nerfarande från vinden med stora blöjlådor från vår spädbarnstid. Blöjorna hade fått ge plats åt våra överblivna kläder, som skulle gå till fattiga i Polen eller till Röda Korsets insamlingar till Afrika.  
Jag tror att de flesta svenskar känner igen sig. Vi växte upp med arbetskraftsinvandringen, flyktingströmmarna och vi var dessutom beredda att hjälpa på plats ute i världen.

Någon gång innan valet 1991 förändrades bilden av Sverige. Ny Demokrati kandiderade till riksdagen och Ian Wachtmeister började prata illa om det politiska systemet, kastade skit på demokratin och svartmålade invandringen. Sedan dess har jag hört tongångarna ganska ofta. Det var politiskt laddat i Sverige när krisen på Balkan bröt ut. Jag fick aldrig någon känsla av att svenskarna välkomnade exempelvis kosovoalbaner. Mot alla odds fick de till sist stanna i Sverige. Stämningen mot invandring började ungefär då. Sverige hade tillhört världens absolut rikaste nationer under hela 70- och 80-talen – tack vare invandringen. Det argumentet bet inte längre. Folk lyssnade mer på Ny Demokrati. Och dåvarande statsminister Göran Persson spädde på kritiken när han varnade för ”social turism” från Baltikum precis i början av 2000-talet. Ingen blev förvånad när Sverigedemokraterna dök upp i riksdagen.

Om vi hade tackat nej till italienare och turkar på 60- och 70-talet, om vi minskat antalet flyktingar på 80-talet och tagit till oss av vad Ny Demokrati ville i valet 1991 så hade Sverige stannat av, fått stänga framgångsrika  fabriker, fått hålla nere produktionen, då hade vi fått dra ner på tillväxt- takten, fått minskade skatteintäkter, tvingats dra ner på skolan och haft mindre resurser till sjukvården.

Visst vi har betalat pengar för att ta emot flyktingar. Det kostar miljontals kronor att bygga flyktingförläggningar, de nyanlända ska ha mat och kläder och slippa svälta. Men kostnaderna är ännu högre om vi stänger gränser och bygger murar. Gränskontroller och övervakning vid gränsen kostar också pengar. Många gnyr över tiggeriet som ökar. Visst, det går säkert att förbjuda. Men det betyder knappast att tiggeriet upphör, bara att några slipper se det. Tiggeri, flyktingströmmar och politisk oro finns omkring oss hela tiden. Vi kan välja att se det eller att blunda. Vi kan välja att ta hit invandrare enbart när de uppträder som söta fransyskor på ett dagis eller hjälper oss att fylla skiften på SKF. Men ett sådant samhälle vill ingen ha.

Alla människor kostar pengar ibland- när vi saknar möjlighet att försörja oss eller när vi blir sjuka. Alla vet att människor bidrar till välfärden ibland. När vi kan försörja oss och betala skatt.Varje flykting och varje invandrare som knackar på vår dörr kan kosta eller bidra. Det vet ingen i förväg. Vi kan bara bestämma oss för om vi ska ta emot invandrare. Eller argumentera för stängda gränser. Jag är så glad att statsminister Fredrik Reinfeldt bröt tystnaden i sitt sommartal. Han gjorde klart att det kommer att kosta att ta emot fler. Han vill att vi ska säga ja till både utgifter och intäkter för invandring. Så som vi alltid gjort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar