fredag 29 augusti 2014

Om att åka till Mars och att städa i Göksäter

Den lilla styrdatorn som lyfter från jorden för att går till planeten Mars om fyra år utvecklas i Göteborg. Munstycken till rymdraketer görs i Trollhättan. Två tredjedelar av rymdindustrin i vårt land finns i Västsverige, som nu är på väg att positionera sig som Sveriges rymdregion. I torsdags var jag med vid lanseringen.

AUTONOMI
I rymden får inget gå fel. Säkerhetstänkandet är rigoröst. Den som har svårt att förstå vad som skiljer teknisk utveckling från högteknologisk utveckling ska prata med någon från rymdindustrin. Säkerhet förresten. Det räcker inte att teknologin vi skickar upp i rymden är säker. Den ska också göras fullständigt autonom i förhållande till det som sker på jorden. Rymdteknologin ska sköta sig själv när den väl är i rymden.

Det häftiga är att ett land som har rymdindustri också har större möjligheter att hålla i gång en flygindustri, en fordonsindustri, en vindkraftsproduktion eller andra kunskapsintensiva industrier. Teknikspridning till andra sektorer och i närområdet höjer nivån i företag långt utanför rymdindustrins egen horisont. Kunnande och kompetens sprids initialt för att rymdindustrin behöver underleverantörer. Sedan kan underleverantören höja nivån och ryktet i företaget, skaffa nya kunder och höja nivån ytterligare. Vid lanseringen av Rymd i Väst får vi exempel från Cemcon Caran AB och Trestad laser AB från Trollhättan som får en kvalitetsstämpel när de levererar till rymdindustrin som de kan ha nytta av för att locka kunder från en mängd andra företag och branscher. Ungdomar söker sig gärna till arbetsplatser som är certifierad för att leverera till rymden. Detta har regeringen också insett och höjer anslagen till rymdforskning samt tillsätter en utredning för att ta fram en rymdstrategi för Sverige. Vi käbblade nästan inget partierna emellan på mötet med Rymd i Väst. Vi samtalade mest om möjligheter för Västsverige.
- Kliv fram och ta för Er som flaggskepp i det högteknologiska Västsverige var min uppmaning till GKN och RUAG som alltså tagit initiativ till ett strategiskt västsvenskt samarbete kring rymden.

På besök hos Astra Zeneca. 

Senare på torsdagen besöker jag Mölndals sjukhus och Astra Zeneca tillsammans med Anders W Jonsson, som är vice ordförande i Centerpartiet. Vi får utmärkta genomgångar och har intressanta diskussioner om sjukvård och läkemedel, om forskning och kompetensförsörjning. Svårigheter att få tag i läkare, forskare, specialistsköterskor och bioanalytiker lyfts fram. Den offentliga vården kan inte hänga med i lön i förhållande till många privata aktörer, säger någon. Många lockas av högre lön i norsk sjukvård. Kompetens försvinner därför att någon annan betalar bättre. Jag funderar ofta på detta. Sverige är en mogen industrination med världsledande företag inom bland annat rymd och läkemedel. Samtidigt är vi av tradition livrädda för att sprida lönerna. Vi tittar hellre på när duktig arbetskraft sliter ut sig och kanske slutar än att vi höjer lönen för dem som kämpar rejält.

KAFFE I GÖKSÄTER
Jag gör en resa på en helt annan arbetsmarknad. Den så kallade tjänstesektorn. Ann-Marie Axelsson har startat upp företaget Allt i Allo AB. Jag och några kollegor i Centerpartiet möter henne över en kopp kaffe i ett sommarfagert Göksäter mitt på Orust. Ann-Marie lämnade det trygga livet som heltidsanställd i kommunens hemtjänst och startade eget inom städbranschen. Många kunder är desamma. De får hjälp med städning eller andra sysslor i hemmet. Tack vare RUT-avdraget betalar Ann-Maries kunder bara 188 kronor per timma. Omsättningen på stödhjälp i hemmet i Stenungsund-, Tjörn- och Orust har ökat från tre miljoner till trettio miljoner kronor under de fem år som RUT-avdraget funnits.

Med ganska rask takt håller vi på att bygga upp en helt ny arbetsmarknad i Sverige där det är möjligt att få hjälp med disk, klädvård, städning mm i hemmet. Det är en lättnad och en avlastning för många av dem som köper tjänsten. Och det är en möjlighet till ett jobb för många ungdomar. Ett första möte med arbetsmarknaden.

Tack vare RUT-avdraget sänker vi trösklarna för jobb. Massor av svarta jobb blir vita. Jobb som aldrig genomfördes som förvärvsarbete tidigare blir ett jobb som någon kan försörja sig på. Lönen är inte skyhög, men det är ett jobb, en första inkomst, ett möte med arbetsmarknaden som är detsamma som en chans att så småningom få andra jobb.

När det gäller rymden och sjukvården, läkemedelsindustrin och flygindustrin är problemet det motsatta. Vi behöver fler som siktar högre, fler som lockas av karriär, fler som brinner för att sitta på labbet eller utvecklingsavdelningen dygnet runt. Rymden kan bara nöja sig med den bästa teknologin och ska bara anställa de duktiga ingenjörerna. De som ska leta efter stamceller i friska människors hjärtkamrar och flytta över dem till hjärtsjuka människor inom läkemedelsindustrin eller på universitetssjukhusen kan knappast heller göra det med vänster hand eller mellan två olika jobb. De måste lägga hela sitt liv i laboratoriet och de ska erbjudas unika forskningsmiljöer för att orka hela vägen till patent. På Astra Zeneca pratar vi om det dilemma som dyker upp när man är mellan mellan 20 och 25 år. Många lockas att sluta plugga, börja jobba, tjäna pengar, bygga hus och bilda familj. Vilka orkar leva på studielån några år till för att eventuellt bli bortglömda i ett laboratorium ? Nej, de som vill och kan forska ska tas om hand och få största möjliga uppbackning, menar våra värdar på Astra Zeneca.

Sverige behöver fler forskare, fler som är intresserade av high tech och rymdindustri. För detta krävs högre löner. Sverige behöver också en flexibel arbetsmarknad där 18-åringar enkelt kan ta jobb som städare eller servitris före studier eller innan ett annat jobb. Dessa löner ska vara rimliga, men kan aldrig vara höga. De ska vara en tröskel in på arbetsmarknaden, ett sätt att slippa avstå de fösta sommarjobben, ett sätt att ta de första stegen på arbetsmarknaden och känna att det är värdefullt att ha en försörjning.

SKAPAR EN NY ARBETSMARKNAD
Jag ser på Ann-Marie Axelsson att hon brinner för att vara egenföretagare i städbranschen. Hon är med och skapar en ny tjänstsektor i Sverige som både öppnar dörrar för ungdomar som vill ha sitt första jobb och underlättar för alla  blivande astronauter och bioanalytiker som vill slippa städa när de kommer hem efter 12-13 timmars arbetsdag. Sverige behöver både en flexibel tjänstesektor och en högteknologisk industri. Vi behöver både ha människor som är intresserade av att bygga styrdatorer som kan ta oss till Mars och företag som sköter städning i hemmet hos invånare i trakten kring Göksäter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar