Många debattörer diskuterar nu om den borgerliga alliansen långsiktigt tagit över ledarskapet i det svenska samhället eller om det bara är ett tillfälligt övertag. Ligger Mona Sahlin lågt i sitt ledarskap yterligare en tid för att lagom till valet 2010 träda fram som den självklare ledaren eller har hennes egna felsteg, partikamraternas felsteg och det 21:a århundradets svenska tidsanda mer definitivt punkterat den socialdemokratiska dominansen i det svenska samhället? Jag tror man måste vara ödmjuk och inse hur snabbt en ledares gloria kan dala och hur snabbt en ledare kan komma tillbaka. Det har inte minst socialdemokraterna själva visat genom åren.
Eller också blir det som statsvetaren Henric Oscarsson uttalar i senaste numret av Riksdag & Departement: "..möjligt att alliansregeringen ritar om kartan och stärker sitt förtroende".
Till sist handlar det om ledarskap och mindre om faktisk politiskt innehåll. Under påskhelgen kunde vi läsa en intressant krönika i Svenska Dagbladet om vad ledarskap egentligen handlar om. Rolf Gustavsson beskriver något som han kallar för det transformerande ledarskapet. Han hämtar sin inspiration från boken The Powers To Lead av Joseph S.
Om alliansregeringen vill behålla initiativet måste man klara av att utveckla alla ledarskapets dimensioner. Här kommer partikulturen hos moderaterna att behöva kompletteras med en hel del centerpartistisk klokskap. Centerpartister måste inse att de bär på ett ledaskap som rymmer fler dimensioner av ledarskapet än de som ett aldrig så skickligt ledarskap hos moderaterna klarar av. Forskning om partikulturer visar exempelvis att moderaterna är ett ganska toppstyrt parti, medan centerpartiet har rakt motsatta traditioner. Maud Olofsson personifierar detta traditionella centerpartistiska ledarskap parallellt med det transformerande ledarskap som Rolf Gustavsson skissar på i SvD. Därför är Maud så populär inom och utanför Centerpartiet. Men fler centerpartister måste följa efter och exponera sitt goda ledarskap.
I de strategier vi förbereder inför Centerpartiets uppdrag på 2020-talet betonar vi engagemanget och regeringsmakten som lika viktig. Likaså betonar vi begreppen lyssna och leda som två lika viktiga ledord i framtidens ledarskap. Att formulera Centerpartiets uppdrag inför 2020-talet kan i själva verket visa sig helt avgörande för om alliansregeringen nu långsiktigt ritar om kartan i svensk politik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar