måndag 23 maj 2011

Lämnar (c) fältet fritt för (mp) eller tar vi egna initiativ ?

För en tid sedan skrev jag en debattartikel i Svenska Dagbladet där jag bland annat framförde kravet om att Centerpartiet ska bli bättre på maktinnehav än (s) och bättre på marknadsföring än (m). Den inriktningen rymmer förstås fler dimensioner. Inte minst ska vi vara medvetna om att fler partier gör anspråk på en sådan inriktning.

Idag får vi veta hur Mona Sahlin kuppades bort av sina egna. Genom valet av Håkan Juholt har Socialdemokraterna tappat greppet som Sveriges största parti och även missat möjligheteten att långsiktigt leda landet. Nu återstår frågan vilket parti som ska ta över när radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs gloria börjar dala. 
Ett av mina favoritcitat är de som Victor Hugo uttalade redan på 1800-talet, nämligen "Det finns en kraft som är starkare än världens alla arméer och det är en idé vars tid har kommit". Många av de idéer som Centerpartiet står för uttrycks idag på ett tydligare sätt än någonsin tidigare.

I Västra Götalandsregionen har vi nyss haft omval. De flesta partier står stilla eller går något mandat fram eller bak. Med ett så lågt valdeltagande kan man i princip säga att inget har skett. En oroande tendens är att Sverigedemokraterna kliver fram ytterligare. Min tes om att den stora politiska striden kommer att stå mellan liberalism och konservatism förstärks.

Frågan vi måste ställa oss i Västra Götalandsregionen och i Sverige i stort är vilket parti som kommer att ha kraften att leda samhällsutvecklingen de närmaste åren? Ett krympande folkparti, ett krympande centerparti eller ett krympande kristdemokratisk parti har knappast kraften idag. Idag är Moderaterna det stora liberala partiet i svensk politik. Socialdemokraterna har låtit det ske och ökade utrymmet för (m) när de kuppade bort Mona Sahlin och istället utsåg Håkan Julholt till partiledare.

Miljöpartiets två nya språkrör försöker kliova fram och ta en större roll i politiken. Paradoxalt nog tycks striden stå mellan de partier som bäst kan fånga de miljöengagerade väljarna. Centerpartiet har alla möjligheter att kliva fram och göra det jobbet mycket bättre än (mp). Vi har rötterna på landsbygden och vi är övertygade om att äganderätt hänger ihop med miljöansvar.

Det gäller för Centerpartiet att delvis ta sig in från vänster i debatten. Många väljare tenderar att lämna (m) till förmån för något mer mitten, något mer socialliberalt, mågot mer miljövänligt- lite diffust vad. Kan Fridolin (mp) vara alternativet ? Eller är han bara en pratglad skolpojke ? Varför fick Mikaela Valtersson inte vara med i (mp):s ledning- den enda av dem som kan förena ekonomi och ekologi ? Många väljare har säkert sådana frågor idag.

Centerpartiet har tradition att leda landet med stort miljöansvar. Vi administrerar dessutom dessa frågor i regeringen idag. Att plocka fram vad miljöminister Andreas Carlgren redan har gjort räcker långt. Nu måste centerpartister runtom i landet visa att de vurmar lika mycket för internationella klimatavtal och kemikaliepolitik som företagarfrågor och jordbrukspolitik. Annars lämnar vi fältet fritt för Miljöpartiet.

1 kommentar:

  1. Bra Kristina!
    Vi centerpartiet måste sticka ut nu. Moderaterna regerar inte längre utan bara förvaltar. Vi har under dessa år alliansen funnits, sett till att driva de frågor som alliansen blivit överens om. Det har också inneburit att vår egen politik och våra egna frågor delvis fått stå tillbaka. En aktiv satsning på miljöfrågorna, skulle kunna ta udden ur miljöpartiet. Jag kan tänka mig att någon annan än Andreas skickas fram som frontfigur. Det skulle ge ett visst nyhetsvärde också. Framför allt är det centern som måste visa sig starka nog att matscha Fredrik och Anders. Jag tror att våra väljare som vi en gång hade, kommer tillbaka när vi inte går i M-ledband, därmed inte sagt att alliansen varit fel.

    SvaraRadera