söndag 1 maj 2011

Du väljer själv!

Förra året sträckläste jag alla Vilhelm Mobergs böcker om Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Jag vet inte varför jag inte läst dem förut. Om jag hade vetat hur mycket de handlar om människans kamp efter frihet hade jag nog läst dem även när min lärare i Litteraturvetenskap på gymnasiet försökte pådyvla mig dem.

I Mobergs böcker framträder flera gestalter som väljer att ge sig av, bort från förtryck och översittarfasoner. Ta expelvis Ulrika som fastnat i facket prostituerad och inte har en chans att göra något annat av sitt liv förrän hon kommer över Atlanten. Eller Robert som tröttnat på livet som dräng och där en örfil från chefen höll på att förstöra hans liv. På resan tll USA kunde han för första gången känna friheten.


Friheten finns inte nödvändigtvis i ett annat land eller när man väljer en ny livsstil. Det är känslan av att kunna välja själv som är grejen. Att välja att vara kvar på samma plätt hela livet är också ett val. Men det är du själv som bestämmer över ditt liv. Det viktiga är att människor kan känna att de kan göra ett val under den korta stunden på jorden. Mckael Arthursson skrev nyligen på sin blogg om just detta. Som av en händelse finns det en bok av Vilhelm Moberg med nästan exakt samma titel: Din stund på jorden.

Inför valet den 15 maj handlar det om samma sak, dvs att visa på hur människors valmöjligheter och självbestämmande kan öka. Politiken ska erbjuda människor möjligheter att välja själv, inte lägga livet till rätta. Centerpartiet ha rubricerat kampanjen; Du väljer själv.

Jag minns en gång när jag besökte min mormor. Det var precis när hon hade haft besök av Hemtjänsten. Mormor var irriterad på att det kom olika personal från Hemtjänsten varje gång och att dom inte förstod att hon ville bestämma själv vilken service hon behövde. Jag frågade vad det var som blivit fel den här gången ?
- Idag har de bäddat sängen så att broderiet på lakanet hamnat vid fotändan, sa hon upprört.

Som sagt, du ska kunna välja själv. Om du vill ha hemtjänst som kan bädda så som du vill ha det. Eller om du vill ha en barnmorska som bemöter dig så som du vill bli bemött. Eller en arbetsterapeut som kan hjälpa dig så som känns rätt för dig. Eller ett liv där dina talanger, kunskaper och förmågor tas tillvara. Du väljer själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar