tisdag 24 maj 2011

Om frihetskämpar och silkesharar

Idag skulle min morfar fyllt 103 år. Jag minns särskilt hans 85-årsdag den 24 maj 1993. Då var han fortfarande full av kraft. Han sa ofta att han ville uppleva millenieskiftet. Min morfar- Bertil Andersson- levde drygt två månader in på år 2000.

På sin 85-årsdag hade han stor mottagning i sin funkisvilla i Myggenäs på Tjörn. En stor samling herrar - också de i 80-årsåldern överlämnade presenter och blommor medan de påminde varandra om hur det var att göra lumpen på 20-talet och hur de genomlevde andra världskriget i beredskap.

Min morfar hade alltid en skräck för att bli frihetsberövad. Om och om igen berättade han om hur den svenska militären tog hans bildäck under kriget och därmed var utan bil på flera år. Han berättade om och om igen om släktingar och vänner som fann friheten i livet genom att gå till sjöss. Min morfar var en riktig frihetskämpe. I strid med sin ganska konservative far- Albin Andersson- argumenterade han för kvinnlig rösträtt. Tänk er tanken att ta strid med sin egen far om en sådan kontroversiell fråga- vi pratar om 1910-talets Sverige.

Min morfar var en stridens man hela sitt liv. Han hade inget till övers för människor som inte orkade ta strid för sin sak eller som inte rakryggat orkade stå för sitt ord. Idag skulle vi väl säga "mesig" eller "ryggradslös" om sådana människor. Morfar hade sitt eget uttryck. Han kunde komma hem från ett föreningsmöte, t ex ett styrelsemöte i skytteföreningen eller referera från möten i kommunhuset. Så fällde han en lång harrang av syrliga kommentarer om personer som inte orkat stå för en konsekvent linje. Min morfar hörde dåligt redan i tidig pensionsålder eftersom han varit aktiv skytt hela sitt liv utan att använda hörselskydd. Därför pratade han högt och ljudligt. Jag kan tydligt se hur han sätter sig bredvid mormor i köket i Myggenäs, pustar lite och tittar ut genom köksfönstret, låter blicken vila över åkrarna där man vid fint väder även kan skymta havet.
"Idag har jag haft att göra med en riktig silkeshare..." sa han med eftertryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar