onsdag 4 maj 2011

Vargen kommer!


Socialdemokraterna i Västra Götaland bedriver en kampanj på temat Vargen kommer. Genom att upprepa att de inte vill "sälja ut vården" ska de skrämma människor att rösta på dem. Inga partier i Västra Götaland har föreslagit försäljning av sjukhus. 
På Karin Engdahls facebook skrev hon alldeles nyss att det är viktigt att "äga våra sjukhus tillsammans"
Betyder det att alla sjukhusfastigheter för all evighet ska vara offentligt ägda? Vad jag minns har (s) varit med och sålt någon sjukhusfastighet i regionen någon gång. Det var under en period i början av 2000-talet när det var uppenbart att Västra Götalandsregionen hade ett alldeles för stort fastighetsinnehav- ett så stort att det inte var sunt för ekonomin att hantera. Betyder (s)-kampanjen att en försäljning av en vårdcentral eller en sjukhusfastighet aldrig någonsin ska kunna ske igen ? Är kommuner och landsting de som i varje läge ska äga sjukvårdsbyggnader ?
Eller menas att INGEN enda privat verksamhet, t ex en hårfrisör eller sjukgymnast får hyra en lokal inne på ett offentligt ägt sjukhus? Eller innebär (s)-kampanjen att vi ALDRIG ska släppa in privata verksamheter på t ex Dalslands sjukhus? Gert-Inge Andersson (s) har nyligen uttalat sig för privata verksamheter på de små sjukhusen. Så privat vårdverksamhet är OK, men inte privatägda sjukhusbyggnader? Sjuksköterskan kan vara privatanställd, men inte sjukhusets vaktmästare ?
I ett debattinlägg i TTela nyligen uttalar sig Lena Hult (s) och säger att hon är emot privatisering och konkurrens. Men den reform på primärvårdsområdet (VGprimärvård) som hon själv varit med och utvecklat innehåller ett stort antal privat drivna vårdcentraler. Är Lena Hult emot den reformen nu ?
Om (s) med sin kampanj menar att sjukvården ALLTID ska vara offentligt finansierad så håller jag med dem till 100 %. Där är ALLA partier överens. Då är det, trots allt, en variant av kampanjen Vargen kommer som (s) ägnar sig åt ! Givetvis kan man ägna sig åt Vargen kommer-argument i valrörelsen. Men jag tycker det är en tråkig debattstil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar