måndag 9 maj 2011

Nyansera debatten om privat vård, tack!

Debatten om sjukvården har hettet till ordentligt nu. Socialdemokraterna har valt att skrämmas med att "vården ska säljas ut" och därmed framstå som motståndare till all privat vård. Dessutom antyder affischerna att vården skulle handla om att vården utförs efter storleken på plånboken. I brevlådan har jag fått (s)-material som skräms med att förlossningen ska kosta 22 000 kronor eller höftledsoperationen 95 000 kronor. Alla partier i Västra Götalandsregionen står för en offentligt finansierad hälso- och sjukvård som du och jag betalar via skattsedeln.


Jag har varit aktiv i Västra Götalandsregionen i nästan tio år och sett många Socialdemokrater skriva på avtal som innebär beställningar av privat vård, alltifrån större avtal med exempelvis Capio eller avtal med mindre barnmorskemottagningar. Jag har lite svårt att förstå denna plötsliga kategoriska moståndsrörelse mot privat vård som (s) nu bedriver. Göteborgs-Postens ledare har en välgörande åsikt i frågan idag och det är fler debattörer som medverkar till att nyansera och fördjupa frågan.

Mer privat vård handlar ytterst om att korta köer och öka tillgängligheten. Människor ställer högre och högre krav på vården, inte bara i fråga om vårdkvalite utan också i fråga om bemötande och allmän servicenivå. Vi behöver de privata vårdgivarna, inte för att de alltid är bäst på service, utan för att de ökar utbudet, breddar möjligheterna och sammantaget bidrager till att höja servicenivån i vården. Dessutom ökar det möjligheterna för sjuksköterskor och läkare att välja bland flera arbetsgivare, inte enbart vara anställda av Västra Götalandsregionen.

Vill man tillbaka till 90-talet eller tidigt 2000-tal då köerna var långa så ska man plädera för återgång till mer av enbart offentlig vård. Jag har hört många Socialdemokrater under de senaste åren som hyllat kökortningsinsatser genom att köpa vård från privata aktörer och i övrigt skrivit under på privat vård för att hjälpa människor att komma fram i vården. Jag har även suttit vid det sammanträdesbordet där bland annat socialdemokrater tog beslut om att sälja fastigheten Lysekils sjukhus till en privat ägare för några år sedan. Jag är oerhört besviken på att (s) valt att bedriva valkampanj med en metod som innebär att de tar avstånd från den politiken. Jag hoppas att väljarna genomskådar kampanjen och exempelvis röstar på Centerpartiet istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar